Cena
Ocenę stężenia witaminy B12 wykonuje się w celu rozpoznania przyczyny niedokrwistości lub neuropatii (czyli zaburzeń nerwów obwodowych), oraz po prostu stwierdzenia niedoboru tej witaminy.
Badanie wykonywane jest z krwi.
Witamina B12 bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych (wchodzących w strukturę DNA), dlatego jest bardzo ważna dla poprawnego funkcjonowania. Wspomaga przyswajanie kwasu foliowego oraz trawienie węglowodanów i tłuszczów. Pełni ważną rolę w wytwarzaniu krwinek czerwonych, dlatego jej niedobór powoduje niedokrwistość (anemię).
Witamina B12 pozwala zachować zdrowie psychiczne oraz sprawność umysłu. Jest niezbędna w pracy układu nerwowego, tworząc otoczki włókien nerwowych. Może mieć wpływ na gęstość mineralną kości i zapobiegać osteoporozie. Jej prawidłowe stężenie sprzyja zachowaniu dobrego samopoczucia i funkcji poznawczych.
Witamina B12 gromadzona jest w wątrobie, skąd dalej transportowana jest razem z krwią. Jej źródłem są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego – np. mięso i produkty mięsne, drób, sery, jaja i ryby.
Niedobór witaminy B12 może wynikać z niezbilansowanej diety (niedoborowej w witaminę B12) oraz zaburzeń wchłaniania jej w przewodzie pokarmowym (np. po resekcji żołądka, przy nieswoistym zapaleniu jelit). Szczególną grupą ryzyka niedoboru witaminy B12 są osoby stosujące dietę roślinną (wegetarianie, weganie).
Zbyt duże przyjmowanie witaminy B12 może spowodować objawy uczuleniowe. Witamina B12 wydalana jest wraz moczem, dlatego jej nadmiar nie gromadzi się w organizmie, tylko jest usuwany.
Badanie witaminy B12 przeprowadzane jest na podstawie pobranej próbki krwi.
W dniu przed badaniem:
W dniu badania:
Ocenę stężenia witaminy B12 wykonuje się w celu rozpoznania przyczyny niedokrwistości lub neuropatii (czyli zaburzeń nerwów obwodowych), oraz po prostu stwierdzenia niedoboru tej witaminy.
Badanie wykonywane jest z krwi.
Witamina B12 bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych (wchodzących w strukturę DNA), dlatego jest bardzo ważna dla poprawnego funkcjonowania. Wspomaga przyswajanie kwasu foliowego oraz trawienie węglowodanów i tłuszczów. Pełni ważną rolę w wytwarzaniu krwinek czerwonych, dlatego jej niedobór powoduje niedokrwistość (anemię).
Witamina B12 pozwala zachować zdrowie psychiczne oraz sprawność umysłu. Jest niezbędna w pracy układu nerwowego, tworząc otoczki włókien nerwowych. Może mieć wpływ na gęstość mineralną kości i zapobiegać osteoporozie. Jej prawidłowe stężenie sprzyja zachowaniu dobrego samopoczucia i funkcji poznawczych.
Witamina B12 gromadzona jest w wątrobie, skąd dalej transportowana jest razem z krwią. Jej źródłem są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego – np. mięso i produkty mięsne, drób, sery, jaja i ryby.